Ajut «de minimis» per a la utilització de most concentrat rectificat en l’elaboració de vins escumosos de qualitat

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat l’ORDRE ARP/34/2021, de 5 de febrer, on s’aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a la utilització de most concentrat rectificat en l’elaboració de vins escumosos de qualitat.

1 Finalitat

La finalitat de l’ajut és fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat mitjançant l’ús de most concentrat rectificat (MCR) produït amb raïm apte per a l’elaboració de vins escumosos de qualitat d’una denominació d’origen protegida (DOP) per part dels elaboradors d’escumosos de qualitat que tinguin les seves instal·lacions a Catalunya.

2 Beneficiaris

Poden ser beneficiàries d’aquest ajut les persones físiques o jurídiques elaboradores de vins escumosos de qualitat que compleixin:

  • Instal·lacions d’elaboració ubicades a Catalunya
  • En el procés d’elaboració de vins escumosos de qualitat, han d’utilitzar MCR produït amb most obtingut a partir de raïm que sigui apte per a l’elaboració d’escumosos de qualitat de la DOP a què pertany aquest raïm i compleixi el seu plec de condicions.

3 Condicions generals d’admissibilitat

Les persones beneficiàries d’aquest ajut han de complir les condicions generals d’admissibilitat següents:

  1. estar inscrit al Registre d’envasadors i embotelladors de Vins i Begudes alcohòliques de Catalunya
  2. estar donat d’alta a l’Impost sobre Activitats Econòmiques
  3. Pel que fa a la concurrència amb altres ajuts, i sense perjudici del límit quantitatiu que disposa l’article 3 del Reglament (UE) 1407/2013, el règim d’acumulació amb altres ajuts de minimis es regeix per l’article 5 de l’esmentat Reglament.

Els ajuts que estableixen aquestes bases reguladores es podran acumular a altres ajuts públics per a les mateixes despeses subvencionables, sempre que aquesta acumulació no doni lloc a una intensitat superior a l’establerta per a les circumstàncies concretes de cada cas per la normativa comunitària.

4 Tipus i quantia dels ajuts

L’ajut té caràcter de subvenció per a la compra de most concentrat rectificat (MCR) com a ingredient del tiratge i del licor d’expedició utilitzat en l’elaboració de vins escumosos de qualitat amb els requisits especificats.

L’import de l’ajut serà de com a màxim el 65% del cost de compra del MCR, amb una quantia màxima per persona beneficiària de 100.000 euros. Als efectes d’aplicació del percentatge de l’ajut, es tindrà en compte un preu màxim d’adquisició de MCR de 3 €/kg.

Aquests ajuts se sotmeten al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis, i per tant el total d’ajuts de minimis atorgat a una persona sol·licitant no podrà excedir els 200.000 euros bruts durant un període de tres exercicis fiscals.

5 Procediment

Les sol·licituds per participar en la convocatòria pública d’aquests ajuts s’han de presentar per mitjans telemàtics mitjançant la pàgina https://seu.gencat.cat. És necessari disposar de certificat digital.

6. Termini

El termini de presentació de sol·licituds és fins el dia 6 de març de 2021.

Les persones beneficiàries han de realitzar la compra del MCR objecte dels ajuts i el seu pagament entre l’1 de gener de 2021 i el 31 de març de 2021, ambdós inclosos, i justificar-los davant del DARP abans del 29 de maig de 2021.

7 Criteris de prioritat i atribució

Les sol·licituds presentades de l’ajut seran valorades en relació amb el compliment dels criteris de prioritat i atribució en l’ordre següent:

  1. La compra és de MCR ecològic que prové de most produït amb raïm apte per a una DOP que tingui escumosos de qualitat en el seu plec de condicions i l’escumós de qualitat a elaborar s’empari en la mateixa DOP d’on prové el raïm; i que tot el procés (producció del most i del MCR) s’hagi produït en un radi inferior als 200 km respecte de les instal·lacions de la persona sol·licitant de l’ajut.
  2. La compra no és totalment de MCR ecològic produït amb raïm apte per a una DOP que tingui escumosos de qualitat en el seu plec de condicions i l’escumós de qualitat s’empari en la mateixa DOP d’on prové el raïm; i que tot el procés (producció del most i del MCR) s’hagi produït en un radi inferior als 200 km respecte de les instal·lacions de la persona sol·licitant de l’ajut.
  3. La compra és de MCR ecològic que prové de most produït amb raïm apte per a una DOP que tingui escumosos de qualitat en el seu plec de condicions i que tot el procés (producció del most i del MCR) s’hagi produït en un radi inferior als 200 km respecte de les instal·lacions de la persona sol·licitant de l’ajut.
  4. La compra no és totalment de MCR ecològic produït amb raïm apte per a una DOP que tingui escumosos de qualitat en el seu plec de condicions i que tot el procés (producció del most i del MCR) s’hagi produït en un radi inferior als 200 km respecte de les instal·lacions de la persona sol·licitant de l’ajut.
  5. La compra és de MCR que compleix algun dels quatre criteris de prioritat previstos en les lletres precedents, en el mateix ordre de prioritat establert, en distàncies superiors a 200 km entre el lloc de producció del most, el MCR i les instal·lacions de la persona sol·licitant de l’ajut.

Cal demanar un pressupost complet i detallat del most concentrat rectificat. Si l’import del pressupost és de més de 15.000€, s’hauran de presentar 3 ofertes.