Canvis en la gestió de la incapacitat temporal

El passat 1 de desembre 2015 va entrar en vigor, l’Ordre ESS/1187/2015 publicada el passat 20 de juny al BOE.

Una de les principals novetats d’aquest nou sistema és que els metges que donin la baixa a un treballador hauran de detallar en el mateix comunicat de baixa la durada estimada del procés. Les baixes es classificaran en funció d’aquesta durada; els processos d’incapacitat temporal s’agrupen en quatre tipus:

TIPUS I.T.DURADA DIES NATURALSDATA REVISIÓ DE LA BAIXA I COMUNICATS DE CONFIRMACIÓ
MOLT CURTA– 5 DIES Comunicat baixa i alta al mateix acte, no confirmació.
Possibilitat de sol·licitar reconeixement el dia de l’alta i emetre comunicat de confirmació, si s’escau.
CURTA5 A 30 DIESPrimer comunicat termini màxim 7 dies naturals.
Segon i successius, cada 14 dies naturals com a màxim.
MITJA31 A 60 DIESPrimer comunicat termini màxim 7 dies naturals.
Segon i successius, cada 28 dies naturals com a màxim.
LLARGA+ 61 DIESPrimer comunicat termini màxim 14 dies naturals.
Segon i successius, cada 35 dies naturals com a màxim.

En aquells casos en què es produeixi un canvi en el diagnòstic que impliqui variació de la durada estimada, el facultatiu haurà d’emetre un nou informe de confirmació que exposi els canvis esdevinguts, així com la nova durada estimada i la data de la següent revisió.

Quan la durada de la malaltia vagi més enllà de 365 dies, el control del procés d’incapacitat dependrà de l’ Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS)

Més control mèdic de l’evolució del treballador

En els processos d’incapacitat temporal (IT) amb durada superior a 30 dies naturals, s’exigeix que, coincidint amb el segon comunicat de confirmació de la baixa i posteriorment cada dos comunicats, s’haurà d’emetre un informe mèdic complementari que reculli una detallada informació de l’estat patològic del treballador i la incidència sobre llur capacitat laboral.

Així mateix, amb caràcter trimestral la Inspecció Mèdica (o bé el metge d’atenció primària però sempre sota la seva supervisió) haurà d’expedir un informe mèdic de control de la incapacitat i de la conveniència de mantenir o no la situació de la IT.

Mútues de treball

Les mútues adquireixen un major protagonisme vers els processos d’incapacitat temporal, de manera que se’ls permet realitzar un seguiment de la situació mèdica del treballador des del primer dia de la baixa, requerint-li a aquest, si escau, a passar quants reconeixements mèdics estimin oportuns; a més, mantenen la potestat de formular a l’Administració una sol·licitud motivada d’emissió de l’alta mèdica, la resposta a la qual haurà de ser raonada i comunicada en un termini màxim de 5 dies. 

Terminis de lliurament dels comunicats de baixa, confirmació i alta mèdica

  • Els treballadors hauran de lliurar els comunicats de baixa i de confirmació de baixa en un termini màxim de 3 dies hàbils. Pel que fa als comunicats d’alta, aquest termini s’escurça i es fixa dins de les 24 hores posteriors a la mateixa.
  • L’empresa ha de remetre mitjançant els medis telemàtics disposats per la Seguretat Social i en el termini màxim de 3 dies hàbils, els comunicats lliurats pel treballador, ja sigui comunicats de baixa, confirmació o alta.

D’acord amb l’article 21.6 de la Llei d’infraccions i sancions en l’Ordre Social, l’incompliment d’aquesta obligació per part de les empreses es considera una infracció lleu, la qual cosa comporta la imposició de sancions que oscil·larien entre 60,00 € i 625,00 €.

Les empreses tindran l’obligació de conservar durant 4 anys tots i cadascun dels comunicats de baixa, confirmació de baixa i alta rebuts en suport físic, és a dir, en paper.

Atenció. El treballador citat correctament (4 dies d’antelació a l’examen mèdic) a passar un reconeixement mèdic que no comparegui i no justifiqui la seva incompareixença perdrà el dret a percebre la prestació per incapacitat temporal (IT) i comportarà l’emissió de l’alta mèdica de manera automàtica. 

Pagament directe del subsidi durant la jubilació parcial

Un altra modificació significativa introduïda per la nova normativa fa referència a treballadors en situació de jubilació parcial. D’acord amb la Llei, aquests treballadors tindran dret a percebre,  per la durada que correspongui i sigui quina sigui la contingència que el genera, el subsidi per Incapacitat Temporal en règim de pagament directe. En aquests casos, l’entitat gestora o col·laboradora (INSS o Mútua), comunicarà a l’empresa tant l’inici de l’abonament com la seva finalització.

Consells per a una correcta aplicació de la norma

  • Fer signar al treballador una còpia del comunicat anotant la data de lliurament per, d’aquesta manera, poder justificar les comunicacions realitzades fora de termini en cas que el treballador no compleixi amb les seves obligacions.
  • Enviar com més aviat millor a l’assessoria els esmentats comunicats mèdics, de manera que puguem realitzar les comunicacions telemàtiques en els terminis fixats legalment i realitzar, si escau, les correccions de nòmina que pertoqui.