Lliuraments gratuïts d’ampolles de vi a potencials clients

A continuació els informem de la consulta número V0811-16 de data 01 de març de 2016 mitjançant la qual es planteja a l’Agència Tributària la següent pregunta:

Una societat es dedica a l’elaboració i embotellament de vins. Per captar clients realitza lliuraments gratuïts d’ampolles de vi a clients potencials. Aquests lliuraments consisteixen en una caixa de tres o sis ampolles de vi a cadascun dels clients potencials; les ampolles són idèntiques en capacitat i aspecte a les que es venen.

Quin tractament han de tenir aquests lliuraments?

La resposta de l’AEAT compren dos apartats; el primer corresponent a l’I.V.A. i el segon a IMPOST SOBRE SOCIETATS.

I.V.A
El lliurament sense contraprestació d’ampolles de vi a futurs clients constitueix una operació assimilada a un lliurament de béns subjecte i no exempt de l’impost pel qual el consultant haurà de procedir a expedir l’oportuna factura i a consignar l’import de la quota reportada corresponent en la declaració-liquidació periòdica de l’I.V.A..

IMPOST SOBRE SOCIETATS
Els lliuraments gratuïts d’ampolles de vi a clients potencials s’entenen despeses realitzades per promocionar les vendes de l’entitat consultant per la qual cosa seran fiscalment deduïbles, sempre i quan compleixin els requisits en termes d’inscripció comptable, meritació i justificació documental.