Pràctiques d’acidificació durant la verema

El Decret 260/1998 disposa que els cellers elaboradors que acidifiquin han de presentar una declaració davant l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació corresponent al lloc on s’efectuarà l’acidificació, dins les 48 hores següents a la primera acidificació.

Atès que aquesta declaració inicial és vàlida per a tota la campanya i s’ha de presentar durant les primeres 48 hores després de la primera acidificació, el nostre consell és que, si en el celler acidifiqueu o existeix una possibilitat d’acidificar, presenteu la comunicació a l’Oficina Comarcal al començament de la campanya, dins del termini establert de 48 hores, indicant la pràctica enològica. La sanció per no haver comunicat la pràctica a l’Oficina Comarcal és de 2.001 €.

Les acidificacions posteriors constaran en els registres sense cap altra comunicació a l’Oficina Comarcal.

Característiques de l’acidificació

Productes

Els raïms frescos, el most de raïm, el most de raïm parcialment fermentat, el vi nou en procés de fermentació i el vi

Requisits

L’acidificació de raïms i mostos tindrà com a límit màxim d’1,50 grams per litre, expressat en àcid tartàric, o 20 mil·liequivalents per litre.

L’acidificació dels vins tindrà com a límit màxim 2,50 grams per litre, expressat en àcid tartàric o 33,3 mil·liequivalents per litre.

El most el vi es consideren productes diferents, és possible acidificar el most i desprès el vi, respectant el límit per a cada categoria de producte.

L’acidificació i l’augment artificial del grau alcohòlic natural, així com l’acidificació i la desacidificació d’un mateix producte, s’exclouen mútuament.

Celler i zona

L’acidificació s’ha de fer en el celler de vinificació i en la zona vitícola en què s’hagi collit el raïm utilitzat en l’elaboració d’aquest vi.

Manipulació

Ha de comptar com a pràctica número 2 en tots els assentaments.

La Comunicació

Un model que es pot presentar és:

Empresa
Seu social
RIA
NIF
Domicili


Sr. Cap de la Oficina Comarcal
Generalitat de Catalunya
Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca
Oficina Comarcal de

Senyor,

Li notifiquem que durant aquesta campanya de verema pensem dur a terme, si s’escau, pràctiques d’acidificació de mostos o vins en les nostres instal·lacions  del carrer [ nom del carrer ] municipi [ nom del municipi ] amb el número de  RIA [ núm. de RIA ]

Atentament,

Firma i nom de la persona i DNI

Data