IVA – Règim especial del Criteri de Caixa (RECC)

Neix amb la publicació de la Llei 14/2013 de suport als emprenedors i la seva internacionalització,  i es regula a través del Reial Decret 828/2013, aquest règim entra en vigor amb efectes 1 de gener de 2014.

Serà aplicable als contribuents que el seu volum d’operacions durant l’any anterior hagi estat inferior a 2 milions d’ euros, amb el requisit afegit de no haver cobrat en efectiu més de 100.000 euros d’un mateix destinatari durant aquest període.

Superar qualsevol dels límits anteriors en un any natural implica l’exclusió del règim.

Es un règim opcional i s’haurà d’optar pel mateix per a la seva aplicació, mitjançant declaració censal, o a l’inici de l’activitat o en el mes de desembre anterior a la seva aplicació. La renúncia al règim s’ha d’efectuar també mitjançant declaració censal durant el mes de desembre anterior a l’inici de l’any natural en què ha de tenir efecte i tindrà una validesa mínima de tres anys.

Les factures emeses en l’àmbit d’aquest règim han de contenir la menció “RÈGIM ESPECIAL DEL CRITERI DE CAIXA”.

Com a conseqüència es modifiquen els llibres registres de factures emeses i factures rebudes de la següent manera:

Els subjectes passius acollits al règim hauran d’incloure en el llibre registre de factures emeses:

  • Les dates de cobrament, parcial o total.
  • Les dates d’operació, amb indicació per separat de l’import corresponent.
  • Indicació del compte bancari o del mitjà de cobrament utilitzat.

Tant els subjectes passius acollits al règim, com aquells que no ho estan però són destinataris de les operacions afectades pel mateix han d’incloure en el llibre registre de factures rebudes:

  • Les dates de pagament, parcial o total.
  • Les dates d’operació, amb indicació per separat de l’import corresponent.
  • Indicació del mitjà de pagament pel qual se satisfà l’import total o parcial de l’operació.

Operacions excloses del règim:

  • Les acollides a règims especials: Simplificat, agricultura ramaderia i pesca, recàrrec d’equivalència, or d’inversió, serveis prestats per via electrònica i grup d’entitats.
  • Lliuraments de béns intracomunitaris, exportacions i operacions assimilades.
  • Adquisicions intracomunitàries i importacions i operacions assimilades.
  • Operacions d’autoconsum de béns i serveis.

Per a les factures emeses:

L’operació passa a meritar-se en el moment del cobrament total o parcial pels imports percebuts, si no es cobra la meritació es produirà el 31 de desembre de l’any immediatament posterior a aquell en què s’hagi realitzat l’operació. Afecta els subjectes passius acollits al règim de criteri de caixa.

Per a les factures rebudes:

El dret a deduir neix en el moment de pagament total o parcial del preu, pels imports satisfets, si el pagament no s’ha produït, s’adquireix el dret a la deducció el 31 de desembre de l’any immediat posterior a aquell de la realització de l’operació, i afecta tant els subjectes passius acollits al règim com als receptors de les factures emeses per aquests, encara que no hagin optat per aquest règim especial.

CONCLUSIONS

Acollir-se al Règim serà més interessant com més es trigui a cobrar dels clients i més ràpid es pagui als proveïdors i creditors. Tanmateix s’ha de considerar també que en exercir aquesta opció s’obliga als clients a deduir les factures en el moment de pagament, el que els pot perjudicar, i deteriorar les relacions comercials amb ells.

S’ha de sol·licitar la modificació del programa informàtic a efectes de confecció dels llibres registre d’IVA, afegint els nous camps requerits pel reglament, aquesta modificació afectarà els llibres registres de factures rebudes i emeses en el cas de decidir acollir-se al RECC, o modificar únicament el registre de factures rebudes en cas de no exercir l’opció per aquest règim.

Atès que la norma té moltes especificacions, si estan interessats en aplicar el nou règim o volen conèixer detalladament aquestes i altres particularitats del seu funcionament, o els diferents efectes que pot comportar la seva aplicació segons el sector o tipus d’empresa, poden contactar amb el nostre despatx per estudiar el seu cas concret.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *