Les declaracions de les operacions d’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural
1. ZONES I VARIETATS
Per a la campanya 2013-2014, el Conseller d’Agricultura ha considerat pertinent autoritzar, mitjançant una resolució, l’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural per a les vinyes productores de raïm per a la DO Catalunya i de la DO Cava de les varietats següents:
- de la DO Catalunya
- Macabeu
- Parellada
- Trepat
- Ull de llebre
- DO Cava
- Macabeu
- Parellada
- Trepat
2. CONDICIONS TÈCNIQUES AMB ADDICIÓ DE MC O MCR
2.1. Productes que poden ser enriquits
- El raïm fresc.
- El most de raïm.
- El most de raïm parcialment fermentat.
- El vi nou en procés de fermentació.
Productes enriquidors
- DO Catalunya MC i MCR
- DO Cava MCR
2.2. Grau Minim
- Per la DO Catalunya 9,5% vol. en la zona vitícola C II i 10% vol. en la zona vitícola C III
- Per a la DO Cava, els dipòsits on es dura a terme l’augment de grau hauran de tenir un grau màxim de 9,5 % vol
2.3. Grau màxim originat en l’enriquiment
L’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural mínim no pot ultrapassar l’ 1,5 % en la zona C.
2.4. Augment màxim de volum
L’addició dels productes enriquidors no pot tenir com a conseqüència l’augment del volum inicial dels productes de base en més del 6,5%.
2.5. Grau màxim del vi una vegada enriquit
La conseqüència de l’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural no pot consistir, en cap cas, en una elevació del grau volumètric total dels productes de base destinats a transformar-se en vi, fins a un nivell superior a 13% vol. en la zona vitícola C II i 13,5% vol. en la zona vitícola C III.
2.6. Un únic augment artificial de grau per cada most
L’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural s’ha de fer d’una sola vegada durant l’elaboració dels productes de base i en la mateixa zona vitícola per als vins de la regió determinada per als vins de qualitat produïts en una regió determinada on s’hagi veremat el raïm fresc utilitzat.
2.7. Termini per enriquir el most
L’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural només es pot dur a terme per als productes de la verema realitzada immediatament abans de l’1 de gener de cada any.
3. AMB CONCENTRACIÓ PARCIAL
3.1. Productes
- DO Catalunya
- Most de raïm
- Vi
- DO Cava
- Most
3.3. Disminució màxima del volum
- 20 %
3.3. Grau màxim
- C II: 13 % vol
- C III: 13,5 % vol
4. DECLARACIÓ DE LES OPERACIONS
4.1. Comunicació prèvia davant el DAAM
Les persones físiques o jurídiques que pretenguin realitzar la pràctica enològica de l’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural que prèviament hagi estat autoritzat, han de presentar una declaració, com a mínim 48 hores abans que comenci cada operació, davant l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural corresponent a l’àmbit territorial de les instal·lacions on hagi de realitzar-se cada operació.
Les declaracions d’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural s’han de presentar d’acord amb el model normalitzat que es troba a les Oficines del DAAM.
Qualsevol modificació de les dades d’una declaració ha de comunicar-se a l’oficina comarcal on es va presentar, la qual procedirà a la seva anul·lació. En aquest supòsit, el declarant ha de presentar una nova declaració com a mínim 48 hores abans que comenci l’operació que es declara.
Nota: si es declara o es du a terme l’augment de grau abans de les 48 hores, hi ha sanció ( sovint 2001 €) i a més a més una pèrdua proporcional de l’ajut segons els barems establerts per la normativa comunitària.
4.2. Comunicació al CR Cava
Cal lliurar al CR còpia del model normalitzat definit al 4.1 amb el segell d’entrada a la Oficina Comarcal del DAAM
4.3. Com fer constar les pràctiques en els registres ?
- El most surt del llibre de vinificació i entra en un full normalitzat del registre de pràctiques.
- El producte enriquidor surt del llibre de productes auxiliar son consta l’origen del most i del mcr
- En el registre de pràctiques entra el most i el producte enriquidor i consta com a pràctica “augment artificial del grau alcohòlic”
- El most enriquit entra al llibre de vinificació tot indicant com a manipulació l’1 que correspon ara a l’augment artificial del grau alcohòlic”
Nota: atesa la necessitat de fer les declaracions correctament, aconsellem tenir el registre informàtic amb l’enriquiment i el full presentat i segellat a la Oficina Comarcal del DAAM
5. ELS AJUTS PER AL MC I MCR I LA TRAMITACIÓ
Ha de sortir l’ordre per quantificar els ajuts però la documentació que calia presentar és la següent en la gestió dels darrers ajuts
- Còpia compulsada de les declaracions de les operacions d’augment artificial del grau alcohòlic volumètric natural.
- Còpies compulsades de les pàgines del Registre on constin inscrits els productes de base (a enriquir), els productes enriquidors i els productes obtinguts.
- Còpies compulsades de les pàgines del Registre de pràctiques enològiques on estiguin inscrites les operacions d’augment artificial del grau alcohòlic, on també es faran constar les varietats de raïm.
- Butlletí d’anàlisi, referit als productes enriquidors, amb la indicació xifrada que es registri a la temperatura de 20ºC en el refractòmetre,, en un laboratori oficial o acreditat.
- Documents justificatius de l’origen dels productes enriquidors: most concentrat (MC) i/o most concentrat rectificat (MCR).
- Còpia del document d’acompanyament de la matèria primera.
- Justificant del compliment dels lliuraments obligatoris a destil·lació o de les retirades sota control.
- Sol·licitud de transferència bancària per a pagaments del Tresor de la Generalitat de Catalunya a creditors particulars.
6. QUANTIA
El R- CE 555/2008 disposa:
El importe máximo de la ayuda contemplada en el artículo 19, apartado 1, del Reglamento (CE) no 479/2008 queda fijado del modo siguiente, por grado alcohólico volumétrico (% vol.) en potencia y por hectolitro, para las categorías de productos siguientes:
a) mosto de uva concentrado: 1,699 euros/% vol/hl,
b) mosto de uva concentrado y rectificado: 2,206 euros/% vol./hl.
És l’import màxim i es cita de manera indicativa atès que no s’ha promulgat cap normativa o estatal o autonòmica fixant la quantia.
Adjuntem normativa de les DO Catalunya i Cava. Per a més informació contacteu amb nosaltres.
[button link=»http://lexviti.com/wp-content/uploads/2013/09/DO-catalunya.pdf» size=»large» style=»tick» text=»grey»]Normativa DO Catalunya[/button]
[button link=»http://lexviti.com/wp-content/uploads/2013/09/DO-cava.pdf» size=»large» style=»tick» text=»grey»]Normativa DO Cava[/button]
Dejar un comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Siéntete libre de contribuir!