Nou impost sobre el vi

Des de l’1 d’agost de 2015, els cellers i els magatzemistes de vins estan obligats a fer les declaracions d’existències periòdicament, i en funció de les característiques de l’operador econòmic es presenten mensualment o quadrimestralment.

El BOE de 23 de juliol va publicar l’Ordre AAA/1241/2016 del 14 de juliol, que fixa l’aportació econòmica obligatòria per la comercialització de vins per a les campanyes 2016/2017, 2017/2018 i 2018/2019. Us detallem les particularitats d’aquest nou impost sobre el vi.

1. Vigència de la norma i de les aportacions dels cellers

De l’1 d’agost de 2016 fins el 31 de juliol de 2019

2. Les finalitats són:

  • Dur a terme activitats de promoció del vi al mercat interior,
  • millorar la cadena de valor vitivinícola, en la comunicació comercial i entre els diferents operadors dins de la cadena vitivinícola,
  • realitzar estudis sobre condicions per a la venda exterior, establir models de contractes de compravenda de raïm i de most, i programes d’investigació sobre la relació entre el vi i la salut, desenvolupament i innovació tecnològica.

De les quantitats recaptades es destinarà un 90% als punts 1 i 2 i el 10% al punt 3.

3. Persones obligades i exemptes

3.1 Persones obligades

  • Els elaboradors de vins i mostos
  • Les persones físiques o jurídiques que comercialitzin a Espanya vi d’origen no espanyol

3.2 Persones exemptes

  • Estan exempts els consumidors privats i els minoristes ( tenedors de vins per a la venda al consumidor final en petites quantitats sense dipòsits de magatzematge o trens d’embotellament per a gran quantitats).

4. Quotes

Les quotes són:

  • 0,065 €/Hl pel vi comercialitzat a granel a qualsevol destí,
  • 0,23 €/Hl pel vi venut envasat en qualsevol format o volum

5. Productes

5.1 Subjectes a aquesta aportació

Aquestes quotes s’apliquen a tot el vi comercialitat a Espanya, destinat al mercat domèstic i a exportació, incloent el vi d’origen no espanyol.

En el cas del vi elaborat o envasat per encàrrec del seu propietari, aquest propietari fa la seva pròpia declaració d’existències, independentment de que el celler faci la seva amb el seu propi vi. El propietari d’aquest vi està sotmès a abonar l’aportació.

Les quantitats de vi destinades a l’elaboració d’altres productes (sangria, “tinto de verano”, vins aromatitzats) es consideren sortides de vi.

5.2 Productes exclosos

  • Lees sortides de vi amb destí a destil•lació que acreditin la seva entrada a destil·leria.
  • Les devolucions comercials quan es tornin a comercialitzar estaran exemptes del pagament de la quota per evitar una doble imposició del mateix vi.
  • Els moviments o transaccions de vi entre bodegues vinculades societàriament (es consideren moviment interns i no comercialització). Aquesta vinculació societària haurà de demostrar-se davant la Organitzación Interprofesional del Vino de España OIV amb l‘objecte de poder determinar les seves obligacions de quota.

6. Recaptació i facturació

Les quotes s’han d’abonar com a màxim 30 dies després de la presentació de la declaració mensual d’existències.

En el cas de productors amb producció de vi i most inferior a 1000 hl, que fan la declaració de forma quadrimestral, el pagament de l’import es realitzarà una vegada per campanya, en el termini màxim de 30 dies a partir de la presentació de la declaració obligatòria del vi i most del mes d’agost.

Els pagaments es realitzaran mitjançant transferència o domiciliació bancària al compte corrent de la OIVE que emetrà la corresponent factura.

Més endavant s’informarà de les modalitats de pagament.