Pla d’autocontrol per als cellers

Un sistema d’autocontrol és un sistema de treball preventiu amb la finalitat de garantir la seguretat alimentària als consumidors.

Des de 1996 la implantació d’un sistema d’autocontrol, basat en l’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC) és de caràcter obligatori (RD 2207/1995). Després van aparèixer els reglaments RE (CE) nº 852/2004 i 1019/2008  relatius a la higiene de productes alimentaris.

Cal recordar que per facilitar el seu compliment l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària va elaborar el 2012 una Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene per al sector vitivinícola;  i una altra per a les explotacions vitícoles. Una guia voluntària que proporcionava una eina perquè l’Administració i les empreses poguessin assolir l’objectiu comú de garantir la seguretat alimentaria

Actualment les raons legals no són la única raó per a la seva implantació, hi ha altres avantatges resultat de la seva implantació.

  • Nous mercats: Són moltes les empreses que davant de la necessitat d’obrir-se a nous mercats s’han trobat que el client els requereix una certificació en seguretat alimentaria, com pot ser: BRC, IFS, ISO 22001. Disposar d’ella ens permet oferir els nostres productes a nous clients o distribuïdors. Aquest tipus de certificació és vist com marca de producte segur per al consumidor.
  • Millores econòmiques: El pla d’autocontrol proporciona uns procediments de treball sistemàtics basat en la prevenció.  A la vegada, aquests procediments ens permeten disminuir els costos de la no qualitat, aquells derivats de reclamacions o producte que no compleix els requisits legals o interns. Simplificar processos fruit del seu coneixement i anàlisi de les dades obtingudes. Actuar ràpidament davant de qualsevol incidència detectada en el producte. En resum dinamitzar l’empresa i fer-la més eficient i competitiva.
  • Implicació del personal: Establir i mantenir un pla d’autocontrol permet millorar la implicació i participació del personal.
  • Fer front amb garanties les inspeccions de l’ACSA, el Consorci d’Inspecció, etc, és una altra dels avantatges de disposar d’un sistema d’autocontrol. Aquest permet mostrar amb claredat i rapidesa que els perills en seguretat alimentària estan controlats, verificats i documentats.
  • Millora en la qualitat: Per altra banda les empreses del sector alimentari que vulguin certificar la seva empresa amb una norma de qualitat com per exemple ISO 9001, els i és necessari disposar prèviament d’un pla d’autocontrol en compliment del punt de requeriments legals. No obstant, disposar prèviament del pla d’autocontrol facilita la tasca documental del sistema de gestió de qualitat perquè comparteixen procediments similars.

El pla APPCC s’estructura en dues parts ben diferenciades. La primera estableix tot els programes de prerequisits per assegurar que l’entorn on té lloc el procés de producció no representi un perill per al producte.  Els prerequisits generalment establerts són:

  1. Pla de formació dels treballadors
  2. Pla de bones pràctiques de manipulació
  3. Pla de manteniment de locals, instal·lacions i equips
  4. Pla de neteja i desinfecció
  5. Pla de control de residus
  6. Pla de control de plagues
  7. Pla de control de l’aigua d’aprovisionament
  8. Pla de control de traçabilitat
  9. Pla de control de proveïdors
  10. Pla de control d’al·lergògens

En la segona part del pla APPCC, en canvi, s’analitzen els perills que podem trobar en el procés de producció i s’estableixen els punts de control i les mesures correctores que permetin obtenir un producte segur.

Implantar, doncs, un pla d’autocontrol aporta nombrosos avantatges. És per aquesta raó que LEXVITI, amb una àmplia experiència en el sector vitivinícola i formació tècnica en seguretat alimentària, els vol oferir l’opció d’implantar i/o mantenir el seu pla APPCC, i proporcionar l’assessorament necessari per a la certificació alimentaria amb les normes BRC, IFS o ISO 22001, facilitant-los totes les gestions per a l’obtenció del certificat, des de la implantació a les gestions amb les empreses certificadores.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *